duminică, 4 septembrie 2011

Fasole la ceaun descântată cu vin roşu şi mulţi prieteni!

După cum spune şi titlul vorbim despre o minunăţie de fasole la ceaun făcăluită in aer tare de munte şi stropită din belşug, aşa cum îi şade bine călătorului, cu vin roşu demisec.

Ingrediente (pentru 10 porţii)

1 bucată de ciolan afumat la vreo 2 kilograme
2kg de oase de vită bine împănate
300g de slană ardelenească afumată
500g de carnaţi munteneşti groşi cât trei degete împreunate
5 cepe mari, albe, frumoase
5 morcovi
2,5 kg de fasole albă uscată, bătută
500 ml de vin roşu dulce
400gr de bulion de roşii
3 ardei graşi
2 legături de mărar
5 foi de dafin
1 legătură de tarhon
sare, piper


Mod de preparare

Cu o zi înainte
Se pune fasolea la înmuiat in multă apă rece cu o zi înainte (în cazul de faţă am lăsat fasolea o noapte întreagă dar am schimbat apa de vreo 3 ori)

A doua zi
Se pune la fiert separat ciolanul afumat şi oasele de vită până se desprinde cu uşurinţă carnea de pe ele.
Odată fierte se dezosează, tăind carnea fâşiuţe lungi, groase cât degetul. Zeama în care au fiert oasele de vită se strecoară şi se pune la păstrare.

Se taie slana şi cârnaţii în bucăţi mari numai bune de o imbucătură.
Se toacă din cuţit ceapa, morcovii şi ardeii graşi. La fel şi tarhonul.

Acum e numa bun momentul să pui fasolea la fiert (dacă e fasole nouă ai grijă sa nu o fierbi mult că se sfarmă)

În zeama de la oasele de vită (jumătate de litru) se pun la fiert, la foc marunt ceapa, morcovii, ardeii graşi, tarhonul, foile de dafin, cârnaţii şi slana ardelenească. După 20 de minute se adaugă şi carnea dezosată peste fiertură precum şi vinul roşu. Se amestecă mereu să nu se prindă.

Fasolea fiartă se scurge de apă si se adaugă la fiertură cu restul de zeamă de la oasele de vită. Se lasă inca 30 de minute şi se adaugă bulionul.
Se amestecă bine şi se mai fierbe preţ de un pahar de vorbă şi apoi se dă în clocot. Se pune mărarul şi se serveşte cu un Cabernet zice la manual, noi am încercat un cupaj de merlot cu pinot noir şi pot să zic că a fost dumnezeiesc.

Poftă bună!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu