marți, 6 septembrie 2011

Piept de raţă pe plită cu portocală şi sos de coniac servită cu garnitură de cartofi la cuptor!

A venit vremea să trecem  şi la mâncăruri dichisite. Căci ce ar fi sufletul muşteriului de oraş, pretenţios ca o cucoană la 35 de ani, fără de franţuzismele aşa de dragi plaiurilor dâmboviţene. Aşadar să facem împreună piept de raţă pe plită cu portocală şi garnisită fantezist cu cartofi aurii traşi la cuptor.

Ingrediente (2 porţii)

1 piept mare de raţă (la vreo 600gr)
4 cartofi albi aurii
100gr de unt
1 portocală
100ml rom alb cubanez
300ml coniac (recomand metaxa de 5 stele)
boia de ardei dulce
piper parfumat arăbesc
sare
200gr zahăr brun
2 linguri de miere

Mod de preparare

Se dezosează cu grijă pieptul de raţă si se taie in două bucăţi aproximativ egale. Nu se arunca pieliţa!!!
Se topesc 50 de grame de unt pe plita încinsă peste care se aşează cu grijă bucăţile de piept de pui cu pieliţa în jos.

În paralel se pun cartofii curăţaţi la fiert în apă cu sare.

Se întoarce carnea după 10 minute şi când începe să ia culoare se stropeşte cu 100ml de coniac (se flambează!!). Carnea se ia de pe foc şi se lasă molcom să respire.

Se scot şi cartofii şi se taie felii mari.

Se taie portocala în două. Se desface miezul fructului dar se lasă în coajă.
Pe un platou se aşeaza pieptul de raţă, cartofii şi portocala taiată jumătate. Pe portocală se presară 100 de grame de zahăr brun şi se stropeşte cu 50 de ml de rom. Totul se dă la cuptor (150 grade) pentru 20 de minute.

În timp ce raţa se desfaţă în cuptor e momentul să facem sosul de coniac.
Restul de unt rămas se topeşte în tigaie, se adaugă piperul parfumat, boiaua de ardei dulce, mierea şi coniacul.
Se amestecă 3-4 minute şi gata sosul este făcut!

Se scoate platoul de la cuptor şi se stropeşte generos cu minunaţia de sos de coniac si se serveşte imediat.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu