luni, 5 septembrie 2011

Friptură de porc pe piatră de râu!

Ştiu că sună pretenţios titlul dar dacă se întâmplă să plecaţi la grătar fără obiectul în sine se poate şi pe piatră de râu, haiduceşte. Prietenii or să spună că haiduceala e bună şi ea la varsta ei dar deh ce ar mai zice cârcotaşul dacă nu ar avea ce comenta.

Ingrediente (pentru 8 porţii)

8 cotlete de porc cu os zdravene
8 bucăţi de ceafă de porc împănată
sare
vin
2 bucăţi de piatră din râu
Aici se cade a spune că piatra trebuie aleasă cu grijă. Nici prea groasă, nici prea subţire. Şi nu va grăbiţi să luaţi vreo lespede ce pare numa bună de pe vreun perete de munte căci nu e bună şi o să vă explodeze pe foc (am păţit şi ruşinea asta odată). Deci piatră din râu de munte lată de un deget.

Mod de preparare

Se face vatra de foc cu două guri. Se pun pietrele de râu, să le zicem lespezi, la încins direct pe foc. Odată încinse se pune sare mare pe ele şi se lasă să se topească, aşa dezinfectăm piatra. După ce sarea a devenit gălbuie şi e gata gata să se scurgă in foc e timpul să ne apucăm de gătit.

Pe o altă lespede (doar am zis că am uitat ustensilele acasă) se bate bine cu o piatră carnea până se întinde şi cere să fie aruncată la fript. Se pune carnea pe lespede şi se întoarce cu grijă de două trei ori. Când începe să sfârâie şi să lase sos se stropeşte cu puţin vin şi se mai lasă la rumenit.

Masa noastră haiducească a fost salvată de către consoarte (căci unde am fi fără ele!!!) care au avut grijă să nu uite şi mai ales să facă o minune de salată de vară proaspătă si delicioasă. Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu