luni, 5 septembrie 2011

Purcel de lapte primăvăratec făcut la proţap

Pentru toţi iubitorii de haiducie astăzi ne îmbătăm cu aromele unui purceluş de lapte făcut bătrâneşte la proţap. E nevoie de adunare mare dornică de mâncăruri mitice desprinse de prin cărţile bătrânilor şi de muzică bună căci purcelul la proţap e o mâncare cu dichis care durează mult până se găteşte.

Ingrediente

1 purcel de lapte la maxim 9 kilograme

Pentru baiţ

1 legătură de coriandru
1 legătură de rozmarin
1 legătură de cimbru
10 roşii coapte
5 ardei capia roşu
100gr de migdale
3 ardei iuţi roşii
1 baton de scorţişoară
2 căpăţâni de usturoi
500ml de vin
sare, piper


Mod de preparare

Baiţul pentru purcelul de lapte e treabă serioasă nu glumă. Se face cu migală şi multă muncă.

Ardeii capia se coc pe grătar până se înnegresc. Se pun într-un bol şi se acoperă cu apă rece. Se pune o greutate peste ei să stea bine acoperiţi de apă.
Se toacă din cuţit mărunt coriandrul, rozmarinul şi cimbrul şi se frig pe o plită încinsă. Tot pe plită se frig şi migdalele şi scorţişoara.
Usturoiul se pune întreg pe grătar şi se întoarce des pînă se coace bine. 
Când este gata se taie mustaţile şi se stoarce "pasta de usturoi" pe o farfurie.
Ardeiul iute se curăţă de seminţe (nu le aruncaţi!!) şi se frige pe plită. După ardei se pun şi roşiile la copt. Când sunt gata se decojesc şi se pun peste usturoi.

Seminţele rămase se trag pe plită până se înnegresc şi se pun deoparte.
Deacum totul se mută la mojar.
Pe rând in mojar se pisează până devin pastă ardeii capia (curăţaţi de pieliţe înainte), coriandrul, rozmarinul, cimbrul, migdalele, scorţişoara, roşiile, ardeiul iute şi seminţele.
Se amestecă bine până se omogenizează. Se drege de zeamă cu vin până are consistenţa unui suc de roşii zglobiu. Se ajustează cu sare şi piper. Apoi se pune la fiert 30 de minute până capătă o culoare roşu aprins.

Ei bine această minunăţie de sos este baza mâncării noastre de astăzi.

Frigerea
Se înfige purcelul pe proţap şi se lasă câte 5 minute pe fiecare parte să prindă culoare.
Apoi se "spoieşte" cu mare grijă purceluşul vreme de 3 ore în timp ce este răsucit zdravăn să se coacă pe fiecare parte.
Porţiile se taie arăbeşte, câte un strat de 3-4 centimetri uniform.
Se continuă operaţiunea până nu mai rămâne nimic de "spoit"
Poftă bună!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu