miercuri, 7 septembrie 2011

Fructe de mare cu orez tras în sos de lamâie!

După atâtea mâncăruri grele să trecem și la ceva mai ușor. Se vor bucura fetele, zvelte ca trestiile, de așa bucate. Așadar să gătim fructe de mare cu garnitură de orez tras în sos de lămâie.

Ingrediente (2 porții)

400gr de creveți proaspeți (și mai mici și mai mari, amestecați) Dacă nu găsiți proaspeți merg și fructe de mare congelate dar atenție la calitate!
200gr midii
100gr batoane de crab
100gr pui de caracatițe
100gr unt
2 lămâi
sos de soia
sare, piper
150gr de orez cu bobul mare
1 pahar de vin alb sec

Mod de preparare

Orezul se pune la fiert cu puțină sare și o feliuță de unt.

Fructele de mare se spală bine și se pun la scurs. Se încinge bine wok-ul, dacă nu avem wok atunci e bună și o tigaie înaltă de teflon. Se topește în wok 50 de grame de unt peste care se aruncă fructele de mare scurse de apă. Se drege cu zeama de la o lămaie, două linguri de sos de soia, sare, piper și jumătate de pahar de vin alb. Se amestecă din mână tigaia și în maximum 10 minute totul e gata.

Se încinge o altă tigaie cu restul de unt, zeama de la cealaltă lămâie, 3 linguri de soia, sare, piper și restul de vin alb. Se pune orezul peste sos și se amestecă des. La 5 minute distanță oprim focul și lăsăm orezul 2 minute să respire.

Orezul se scoate întai într-un bol de dimensiuni medii apoi fixând farfuria deasupra bolului se întoarce orezul pe platou. Se așează in jurul său fructele de mare și se adauga și restul de sos (dacă a mai rămas).

Se servește fierbinte acompaniat de un vin alb foarte rece, recomand un vin natural acidulat din categoria "vinho verde a precao".  Se găsește și la noi sub denumirea de Gazela și este un vin portughez.

Poftă bună!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu